Als ondernemer ben je uiteraard alweer uit de startblokken om je ondernemingsdoelstellingen in het nieuwe jaar te realiseren. Je NOAB-adviseur staat je ook in 2025 weer graag terzijde.
Wat betekenen de plannen voor de ondernemer?
Een aantal keer per jaar publiceren wij de nieuwsbrief ‘Aan de Orde’ (tegenwoordig ‘Facts’) van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB). In deze nieuwsbrief leest u ontwikkelingen, belangrijke veranderingen en extra informatie omtrent administraties en belastingen.
Wilt u de nieuwsbrief voortaan via de email ontvangen zodra deze uit is? Schrijf u dan in op deze pagina.
Als ondernemer ben je uiteraard alweer uit de startblokken om je ondernemingsdoelstellingen in het nieuwe jaar te realiseren. Je NOAB-adviseur staat je ook in 2025 weer graag terzijde.
Wat betekenen de plannen voor de ondernemer?
In deze eindejaarsspecial van FACTS doen we traditiegetrouw weer een flinke greep uit de voorgenomen veranderingen voor 2025, uitgesmeerd over een breed scala aan onderwerpen.
Wat betekenen de plannen voor de ondernemer?
Net voorbij Prinsjesdag staat ondernemend Nederland weer voor serieuze uitdagingen in het licht van de grote thema’s van deze tijd. In deze FACTS aandacht voor hybride werken, de her- regulering van de uitzendsector, subsidies voor mobiliteit, energiebesparing en cyberveiligheid, de zorgen van zzp’ers over de wet DBA en de stagnerende groei van het mkb.
Wat betekenen de plannen voor de ondernemer?
Na maanden moeizaam overleg presenteerden de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB op 16 mei jl. een hoofdlijnenakkoord waarmee een nieuw kabinet aan de slag kan.
Wat betekenen de plannen voor de ondernemer?
Het is weer ‘that time of the year’: het seizoen van de belastingaangifte. Voor uitgebreidere tips, advies en hulp helpt jouw NOAB-adviseur je graag verder.
In totaal ontvingen de afgelopen weken ca. 9,2 miljoen belastingplichtigen – 7,3 miljoen particulieren en 1,9 miljoen ondernemers – een uitnodiging van de Belastingdienst om vóór 1 mei aangifte te doen.
Terwijl het aantreden van een nieuw kabinet nog op zich laat wachten, lees je in deze editie alvast wijzigingen die wel bekend zijn.
Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel kan een werknemer, als de onderneming ten minste tien medewerkers telt, op grond van de Wet flexibel werken een schriftelijk thuiswerkverzoek indienen. Als werkgever ben je verplicht op het verzoek te reageren en bij afwijzing een verklaring te geven.
Na de kabinetsval en met de verkiezingen op 22 november a.s. in het vizier, komen de campagnes deze weken op gang. Meer dan ooit draait het om politieke keuzes voor een toekomstbestendig Nederland. Tijdens de verbouwing is de winkel gewoon open en treft het demissionaire kabinet beleidsmaatregelen. In deze FACTS weer een greep uit fiscale en wetenswaardige informatie die ondernemers raakt.
De Belastingdienst is langer coulant bij schuldakkoorden met ondernemingen over het saneren van schulden. De Belastingdienst stemt gewoonlijk alleen in met zo’n akkoord als zij minstens het dubbele ontvangt van wat andere schuldeisers krijgen. Nu gaat de fiscus akkoord met hetzelfde percentage als andere schuldeisers. Het idee achter de coulanceregeling is dat het voor andere schuldeisers aantrekkelijker is mee te werken aan een akkoord omdat de Belastingdienst genoegen neemt met minder. Dit beleid geldt al sinds 1 augustus 2022 en zou op 1 oktober dit jaar aflopen. Dat is nu verlengd tot 1 april 2024.
Minister Kaag van Financiën had bij de presentatie van de Voorjaarsnota op 28 april jl. één duidelijke boodschap: de tijd van ongedekte uitgaven is voorbij, hoogste tijd om terug te keren naar de begrotingsdiscipline van weleer. De inflatie, oplopende rentelasten, de extra compensatie aan Groningen, de fondsen voor klimaat en energie, de asielopvang… de miljardentekorten ten spijt, echt zware bezuinigingen en lastenverzwaringen zijn niet aangekondigd. De toch al broze coalitie wil er de vingers kennelijk niet aan branden en schuift moeilijke keuzes door naar de toekomst.
De ene uitgave is de andere niet, als ondernemer. Bijvoorbeeld de kosten die zakelijk zijn, maar ook een privé-element in zich herbergen. Fiscaal gezien gelden voor deze zogenoemde gemengde kosten aparte regels en mag je niet alles aftrekken. Omgekeerd is er voor investeringen met een groen en duurzaam karakter vaak weer een extra geldpotje. In deze FACTS vind je traditiegetrouw weer een plukje fiscaal nieuws, de tussenstand van de verplichte AOV, wat je kunt doen om werknemers met geldzorgen tegemoet te komen, en de gemiste voordelen van de innovatiebox voor het mkb.
Op Prinsjesdag, dinsdag 20 september jl., presenteerde het kabinet de (fiscale) plannen voor 2023. In het Coalitieakkoord en de Voorjaarsnota werden al veel plannen en maatregelen aangekondigd. In deze FACTS tref je een greep uit de aangekondigde maatregelen. Bij het ter perse gaan van deze editie zijn deze maatregelen nog niet definitief. In de rubriek Thema op pagina 3 belichten we het begrip lijfrente uitgebreider. Ondernemers moeten vanaf 1 oktober starten met het aflossen van de belastingschuld die ze tijdens de COVID-19-pandemie hebben opgebouwd. Momenteel hebben 269.000 ondernemers nog een openstaande belastingschuld van ruim € 19 miljard. Ondernemers die hun coronabelastingschuld niet in vijf jaar kunnen terugbetalen, krijgen daar twee jaar extra de tijd voor.